Lang Geleden neemt je met verhalen mee door de geschiedenis

In Lang Geleden leer je de geschiedenis van Nederland kennen aan de hand van 50 voorleesverhalen. Je kunt een passend verhaal kiezen uit het boek als je het over een bepaalde tijd wilt hebben, of je kunt van voor naar achter de verhalen doorlezen en ze gebruiken als startpunt voor een ontdekkingsreis door de geschiedenis.

Op die laatste manier gebruiken wij het boek, waarbij ik al direct bij het eerste verhaal een mooie aanleiding zag voor een museumbezoek aan het Drents museum in Assen om daar de kano van Pesse te gaan bekijken.

Vervolgens heb ik een aantal andere (levende) boeken voorgelezen die gerelateerd zijn aan de tijd die in dat eerste verhaal beschreven wordt, zodat er een goed beeld staat van die periode. Door er niet alleen over te lezen en ernaar te gaan kijken, maar ook zelf dingen uit die tijd na te doen, gaat het meer en meer leven.

Het boek Lang Geleden is voor mij tot nu toe dus vooral een boek dat ik gebruik als startpunt om projectmatig een bepaalde periode in de geschiedenis te behandelen.

Er staan verhalen in over jagers-verzamelaars, over boeren en boerinnen en over koningen en koninginnen. Maar ook over beroemde mensen zoals Rembrandt van Rijn, Jacoba van Beieren en Michiel de Ruyter. Alle verhalen gaan over dingen die echt gebeurd zijn en Arend van Dam heeft ze zo geschreven dat ze toegankelijk zijn voor kinderen vanaf 7 jaar.