Boekenlegger maken (voor het eerst achter de naaimachine)

Binnen de thuisonderwijsgemeenschap zijn er soms erg leuke initiatieven die ervoor zorgen dat er weer heel nieuwe impulsen. Zo opperde pas geleden iemand het idee voor een pakjesruil. Er werden lootjes getrokken en zowel kinderen als ouders deden mee. Om het niet al te ingewikkeld te maken vulde iedereen een lijst in over wat hij of zijn leuk of juist niet leuk vond, interesses en zo nog wat meer dingen.

Elle deed ook mee en toen ik haar vroeg wat ze wilde maken opperde ze meteen om op Pinterest te kijken voor leuke ideeën. Zo gezegd zo gedaan. Alleen… de meeste ideeën op Pinterest zijn niet heel geschikt voor 8-jarigen.

Omdat de jongen voor wie Elle wat zou gaan maken van teckels houdt viel haar oog op een boekenlegger in de vorm van een teckel. Deze boekenlegger was gebreid en binnen de korte beschikbare tijd (met nog 3 andere cadeautjes die ook nog gemaakt moesten worden) niet haalbaar als project, maar hij diende wel als inspiratie. Door er samen over te praten kwamen we na een tijdje uit bij het idee om een tekening van en teckel op stof te maken met textielverf.

Om te beginnen werd er een tekening gemaakt op papier… en nog een… en nog een. Elle zocht de mooiste uit, die vergrootten we uit op de printer tot hij het goede formaat had. De uitvergrootte tekening werd eerst overgetrokken op patroontekenpapier. Vervolgens werd hij nog weer op de achterkant van dat papier met een speciaal potlood overgetrokken, zodat de tekening op de stof gestreken kon worden.

Nadat Elle de tekening zo op de stof gestreken had kon ze hem met textielverf (in de vorm van stiften) gaan tekenen en inkleuren. Daarna streek ze de stof opnieuw om de verf te fixeren. Tot slot wilde ze er een mooie achterkant aan. Voor die achterkant koos ze een stofje met auto’s “want dat vinden jongens toch leuk?”

Het aan elkaar maken van de twee lapjes werd haar eerste naailes met de naaimachine. Om het overzichtelijk te houden besloot ik voor een locksteek te kiezen, zodat ze alleen één keer om de rand heen hoefde te naaien. Het resultaat zie je op de foto. Elle is er trots op en ze hoopt dat haar cadeau ook bij de ontvanger in de smaak valt.