Leren breien is bijna net zo magisch als leren toveren

Breien is een bijna magische bezigheid voor kinderen om te leren. Met 2 naalden en een draad garen kun je als je kunt breien zelf van alles maken. In de bibliotheek vonden we het boekje “Ik Leer Breien”. Daar staat alles in wat je moet weten als je net begint met breien. Alles wordt stap voor stap met leuke tekeningen uitgelegd. Dus ook voor de niet zo handige papa of mama die zijn of haar kind toch wil helpen met het onder de knie krijgen van deze techniek is dit boek heel geschikt.

Omdat je op deze website het boek niet ziet, voeg ik 2 video’s toe voor je zodat je de basis van het breien hier al kunt zien.
Dit is video 1, waarin je leert hoe je steken opzet:

En dit is video 2, waarin je leert hoe je de rechte steek kunt breien:

Vaak leren kinderen breien als ze ongeveer 7 jaar zijn. Ze leren dan als eerste de basis zoals je die in bovenstaande video’s kon zien. Het boekje Ik Leer Breien geeft zowel de uitleg als een aantal ideeën voor projecten die erg leuk zijn voor die leeftijd. Er zijn ideeën voor kleine projecten en er zijn ideeën voor kinderen die er zo enthousiast van worden dat ze alsmaar door willen gaan.

Wat komt er allemaal aan bod in dit leuke kinderbreiboek:

Allereerst natuurlijk hoe je steken moet opzetten, hoe je recht kunt breien en hoe je kunt afkanten. Daarnaast vind je er een uitleg om te kunnen bepalen hoeveel steken je moet opzetten om een bepaalde maat lap te kunnen breien. Je leert er hoe je averecht kunt breien, wat de tricotsteek is, hoe je gekleurde strepen breit en hoe je kunt minderen en meerderen zodat je alle vormen kunt breien die je je maar kunt bedenken. Het boek sluit af met oplossingen voor de meeste voorkomende problemen en daar hoort natuurlijk ook een uitleg bij over hoe je een gevallen steek kunt ophalen.

En omdat breien niet saai hoeft te zijn vind je er een heleboel leuke ideeën voor kleine overzichtelijke projecten waar al deze technieken mee geoefend kunnen worden. Van een vlaggenslinger tot een gebreide vlinder en van knuffels tot tasjes.

Het leuke aan dit boek is dan ook dat er voor de beginner al een heleboel leuke ideeën in staan om iets te maken van het allereerste gebreide lapje. Want er is nietswat meer motiveert dan een eindresultaat waar je blij mee en trots op bent.

En natuurlijk kun je ook dan altijd nog je eigen plan trekken. Zo breide Elle als eerste werkstuk een sjaal voor haar pop.

Ik vind het een heel fijn boek. De ideeën erin zijn leuk en ze spreken Elle aan. En hoewel ik al wel kon breien, waren veel dingen zo ver weggezakt dat ik dankbaar gebruik heb gemaakt van de uitgebreide uitleg zoals die in dit boek gegeven wordt. Bovendien is die uitleg zo dat je hem ook kunt gebruiken om het op die manier je kind te leren. Ik vond het ideaal.