Blokfluit leren spelen aan de hand van video’s met eenvoudige liedjes

Elle wil graag blokfluit leren spelen. Omdat ik er geen meer in huis had en ik haar graag in eerste instantie leer spelen door mij na te doen, was de eerste stap om 2 blokfluiten in huis te halen. Ik heb daarvoor gekozen voor de sopraan blokfluit van het merk Aura, want als je muziek gaat leren maken, is het belangrijk dat het ook mooi en zuiver kan klinken.

Als volgende stap ging ik op zoek naar de bladmuziek die ik zelf gebruikte op de Havo (met muziek en daardoor ook blokfluiten als eindexamenvak) en toen ik Pabo deed. Ik kan me daar een rustige opbouw en bovendien ook leuke barokstukken van herinneren, maar die bladmuziek kon ik helaas niet terug vinden.

Ook in de liedjesboeken die ik heb staan alleen liedjes die geschikt zijn voor iemand die al een beetje kan spelen. Voor het allereerste begin wilde ik iets simpels. En zo kwam ik uit bij een serie lessen op YouTube. Het zijn stukjes van eenvoudige liedjes met de noten g, a en b. Precies de grepen waarmee je begint als je blokfluit leert spelen.

Dit is de eerste video van de serie:

 

 

De video’s zijn in het Engels, maar dat mag de pret niet drukken. Ik gebruik ze om samen te luisteren, dan speel ik het stukje vervolgens een paar keer voor, dan spelen we heel langzaam noot voor noot samen en pas als dat goed gaat kunnen we het samen gaan spelen en tot slot met de video mee.

Dat proces staat er nu heel kort beschreven, maar het allereerste begin neemt best wel wat tijd in beslag. Ik kan het me zelfs nog herinneren van toen ik zelf blokfluit wilde leren spelen en ook van toen ik het een medestudent op de pabo ging leren. De eerste keren is het ontzettend moeilijk om alle vingers tegelijk op de goede plek te houden en er dan ook nog de gaatjes in de fluit helemaal mee af te sluiten.

Rustig opbouwen en stap voor stap uitbreiden met wat leuke fantasiebeelden of grapjes erbij helpt om die eerste fase zonder frustratie te doorlopen. En als de beginselen eenmaal geleerd zijn en je liedjes kunt gaan spelen samen, dan wordt het pas echt leuk.

De blokfluit heeft een stoffig imago en wordt vaak gezien als een instrument dat alleen geschikt is voor 7-jarigen om noten te leren lezen. Maar wist je dat je er prachtige muziek mee kunt maken?

Van folk…

 

 

Tot stukken van bekende componisten…

 

 

En als je met verschillende blokfluiten in verschillende maten samen speelt is er nog veel meer mogelijk…