Hoe ziet God eruit?

We beginnen de dag vandaag met het verhaal van de zondeval uit En het werd Licht. Daarna pak ik de tekenmaterialen en we gaan iets tekenen uit het verhaal.

Elle wil graag God tekenen. Maar hoe ziet God eruit?

Tja, dat weet niemand. Toch zijn er in het verhaal wel aanwijzingen die ze kan volgen en na een gesprekje trekt ze de conclusie dat God de Vader een man moet zijn. Gaandeweg vraagt ze zich nog af wat voor kleur ogen hij heeft, of hij schoenen draagt en of hij kleren aan heeft.

Haar uiteindelijke tekening is er een van een heel ander soort man dan hoe God vaak afgebeeld wordt. Het is een jonge man met bruine krullen, groene ogen en een blauwe mantel aan. God loopt op blote voeten en bovendien heeft hij een roos in zijn hand en een krans met bloemen op zijn hoofd. En ook al komt hij in het verhaal van de zondeval onder begeleiding van bliksem en donder uit de hemel omlaag om Adam en Eva uit het paradijs weg te sturen, lacht hij ons vriendelijk toe.

Voor de tekeningen hebben we waskrijtjes gebruikt. Dat is materiaal wat vooral geschikt is om “schilderend te tekenen”. Vanuit het vlak dus, en niet met de omtreklijnen als uithangspunt. Eigenlijk zijn de krijtjes meer geschikt voor natuurtekeningen, of tekeningen met mensfiguren die maar heel globaal worden weergegeven. Een tekening met potlood zou een heel ander resultaat geven, omdat je daarbij gemakkelijker juist wel de contouren als uitgangspunt gebruikt.